In deze dienst en preek gaat over lachen. Het thema van deze dienst is Paaslach.
Misschien denkt u:in alle ernst en zwaarte van de crisis, moet dat nu?
Ik hoop dat u duidelijk wordt in deze meditatie waarom.
Wat heeft Pasen nu te maken met lachen?

We gaan even terug naar de Middeleeuwen. Toen werd er – juist met Pasen - in de kerken veel gelachen. Je had toen op Pasen het feest van de risus paschalis, oftewel: de Paaslach. Op die dag werden er in de kerk grappen gemaakt. Vanaf de preekstoel en bij het altaar maakte de priester grappen. En er werd dan uitbundig gelachen door het kerkvolk.

Waarom?

De 40dagen tijd was achter de rug. Men had zeven weken van vasten, lijden en inkeer achter zich liggen. Op Paasochtend kwam er dan een soort ontlading. Eindelijk was die droevige tijd voorbij en kon men de Opstanding vieren! Daar hoorde samen lachen bij, lachen van opluchting.