De situatie in Gaza is dramatisch. Kerk in Actie helpt via haar noodhulpprogramma wereldwijd mensen in nood, en dus ook in Gaza. Er is behoefte aan álles. De eerste hulp heeft de zwaar getroffen inwoners inmiddels bereikt, maar er is nog ontzettend veel nodig.

Kerk in Actie werkt al vele jaren samen met partnerorganisaties in Israël en Palestina. Na de verschrikkelijke gebeurtenissen hielden zij ons op de hoogte van de situatie ter plekke. Al snel werd duidelijk dat er heel veel hulp nodig is én blijft.  

Samen met kerken wereldwijd

Kerk in Actie is lid van Action by Churches Together (ACT), een wereldwijd netwerk van kerken dat overal ter wereld hulp  biedt aan mensen in nood, ongeacht geloof of afkomst. “Dat gebeurt nu ook in Gaza, maar we helpen ook inwoners van Israël en de Westelijke Jordaanoever”, zegt noodhulpcoördinator Dick Loendersloot.

Welke hulp wordt er geboden?

1. Gaza

De nood in Gaza is groot. Meer dan 90 procent van de bevolking is ontheemd en de meeste inwoners kunnen niet meer terug naar hun huizen. Velen van hen hebben dringend medische zorg nodig.

In Gaza-stad steunt Kerk in Actie een mobiele gezondheidskliniek en in het zuiden helpen we moeders met jonge kinderen om te herstellen van trauma’s. Voor 5000 kinderen zijn er de afgelopen weken ontspannende activiteiten georganiseerd - even nergens aan denken!  En natuurlijk geven we overal waar dat nodig is onderdak, voedsel, water, hygiënematerialen en andere eerste levensbehoeften

Tot nu toe kregen 19.000 personen een contant bedrag om voedsel of andere eerste levensbehoeften te kopen. 4900 mensen kregen zogenaamde ‘protectie’. Dat wil zeggen dat ze geholpen werden bij het opkomen van hun (mensen)rechten, bij familiehereniging of het regelen van een veilige plek voor hun kinderen. Ruim 92.000 mensen kregen een voedselpakket. Ook werden er lichte reparaties uitgevoerd aan drinkwatervoorzieningen en toiletten, werden er flessen water en hygiënematerialen voor vrouwen en meisjes uitgedeeld. In totaal zijn 23.600 mensen hiermee geholpen in de afgelopen periode. Nog eens 26.950 mensen kregen verbandmiddelen en medicijnen. Voor 3700 mensen werd tijdelijk onderdak geregeld en 140.250 mensen kregen doktersconsult in het ziekenhuis of psychosociale hulp bij het verwerken van trauma’s. Tot slot werden 700 Gazanen geholpen bij de herstart van een eigen bedrijf, zodat ze zelf kunnen voorzien in hun inkomsten. 

2. Westelijke Jordaanoever

Ook op de Westelijke Jordaanoever wordt hulp geboden aan mensen die het slachtoffer zijn van deze oorlog. 1200 mensen kregen een contant bedrag voor eerste levensbehoeften, 200 mensen kregen hulp bij de bescherming van hun rechten, 185 mensen kregen psychosociale hulp. 120 mensen werden ondersteund bij het op gang houden van hun eigen bedrijf. 

3. Israël

In Israël werkt Kerk in Actie samen met dialoogorganisaties en organisaties die werken met de meest kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen, arbeidsmigranten uit Azië en Afrika en Palestijnse werkers. Medewerkers van deze organisaties hebben soms zelf de terreuraanval van Hamas meegemaakt. "Ondanks alles laten ze ons weten dat juist nu de boodschap van dialoog en medemenselijkheid zo nodig is", vertelt Wilma Wolswinkel, relatiebeheerder voor Israël en Palestina bij Kerk in Actie. "Daarom wil Kerk in Actie hen juist nu terzijde staan."

Kerk in Actie ondersteunt het werk van het Mossawa Centrum, een maatschappelijke organisatie om de gelijkheid voor Arabische burgers in Israël te bevorderen. Deze organisatie is actief betrokken bij het verlenen van steun aan de bedoeïenengemeenschap in de Naqab die het als gevolg van de oorlog heel moeilijk heeft. Met extra geld van Kerk in Actie wordt er gezorgd voor mobiele noodonderkomens, medische materialen, voedsel en traumaverwerking. 

Het Rossing Center for Education and Dialogue, al jaren partner van Kerk in Actie, bevordert betere relaties tussen joden, christenen en moslims in het Heilige Land, door middel van onderwijs, ontmoeting, onderzoek en advies. Deze organisatie ontvangt in deze zware tijd ook een extra bedrag van Kerk in Actie.

De Israëlische organisatie Rabbis for Human Rights wordt ondersteund in haar werk voor kwetsbare bevolkingsgroepen.  Dat doen ze door voedselpakketten uit te delen aan bedoeïenengemeenschappen in de Negev, aan Palestijnen die ontheemd zijn geraakt als gevolg van kolonistengeweld en aan asielzoekers en arbeidsmigranten.

In Israël en Oost-Jeruzalem kregen 2500 mensen in de afgelopen tijd hulp bij de bescherming van hun (mensen)rechten, bij familiehereniging of bij het regelen van een veilige plek om te verblijven.

4. Grensgebied Israël-Libanon

Ook in Zuid-Libanon is de nood groot. De continue schermutselingen tussen Hezbollah aan de Libanese kant van de grens en het Israëlische leger in het noorden van Israël trekken een zware wissel op de bevolking. ACT Alliance hielp in dit gebied al 1300 mensen aan een contant bedrag om voedsel en water te kunnen kopen, 50 mensen kregen hulp bij het regelen van een veilige plek, en 1100 mensen kregen een voedselpakket. Daarnaast ontvingen 1400 mensen verbandmiddelen en medicijnen voor thuisgebruik.  

 

Geef nu