Woensdag 14 februari is er een bijeenkomst van ICF Hilversum in de Bethlehemkerk
Spreker deze keer is dhr. J. Greven, theoloog en oud-hoofdredacteur van Trouw.
Het thema is “Waarheid en media”, waarbij de vraag naar de rol van waarheidsvinding in de media centraal zal staan.

 Toelichting op de vraagstelling:
Vrije nieuwsgaring en betrouwbare informatie over het openbaar bestuur zijn essentieel voor een open en democratische samenleving, maar helaas niet altijd en overal beschikbaar. Machthebbers zijn echter altijd al geneigd geweest nieuws en informatie achter te houden of te manipuleren en zo propaganda voor eigen doeleinden te bedrijven.

Met de opkomst van internet en sociale media zijn de mogelijkheden voor iedereen om informatie maar ook desinformatie te verspreiden en te ontvangen de laatste decennia sterk gegroeid. Naast de echte feiten worden nu ook ‘alternatieve feiten’ bericht en gebeurtenissen ‘geframed’. Foto-, video en geluidsopnames zijn thans met ‘deep fake’ technieken voor de leek onherkenbaar te manipuleren en te vervalsen.

De vraag is nu meer dan ooit aan de orde hoe wij uit de veelheid van informatie de waarheid kunnen vinden en het echte nieuws kunnen onderscheiden van het op misleiding gerichte nepnieuws

 

Voor het bijwonen van de lezing kunt u zich uiterlijk maandag 12 februari opgeven via onderstaand email-adres of telefoon
De lezing begint om 11.45 met vanaf 11.30 inloop.
Na afloop van de lezing (circa 13.00 uur) is er gelegenheid om deel te nemen aan de lunch, de kosten hiervoor bedragen € 10,- die na afloop kunnen worden voldaan. De lezing zelf is gratis.

Gerard Bakker Secretaris ICF Hilversum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 – 222 19 208
035 – 6283813