Op 12 oktober is er weer een GroeneKerken-dag in de Geertekerk in Utrecht!

Het thema is: Omdat de schepping roept om een kerk die zorg draagt.

Het wordt een dag vol inspirerende sprekers, praktische workshops, elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Ben je op zoek naar inspiratie en bondgenoten? Kom dan naar de GroeneKerken-dag! Hier ontmoet je honderden kerkvergroeners en kun je je laten inspireren én jouw eigen verhaal met anderen delen. Er zijn workshops die jou en je kerk verder helpen, muziek van Schrijvers voor Gerechtigheid, creativiteit en saamhorigheid en natuurlijk een heerlijke lunch om met elkaar van te genieten. Tijdens de GroeneKerken-dag zal een gedeelte van de expositie ‘Heel de Aarde’ van ArsProDeo getoond worden. 

Kosten €34,50 (inclusief koffie/thee, lunch en borrel na afloop)

Bestel hier je kaartje

Programma:

Dagvoorzitter Jan Wolsheimer leidt het programma: 

  • 09.30 uur: ontvangst 
  • 10.00 uur: start plenair programma 
  • 11.30 uur: workshopronde 1 
  • 12.30 uur: lunch 
  • 13.50 uur: workshopronde 2 
  • 15.00 uur: afsluitend plenair programma 
  • 15.30 uur: einde programma / borrel 

Tijdens het aanschaffen van je ticket geef je gelijk aan welke workshop je wilt volgen in ronde 1 en in ronde 2. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende workshops en in welke ronde ze gegeven worden.

Let op:

  • Niet elke workshop is te volgen in beide rondes.
  • Na intekenen voor workshops is geen wijziging meer mogelijk. En: vol is vol. 
  • Workshops met een sterretje * achter het nummer vinden plaats op loopafstand van de Geertekerk.

Workshopronde 1 (ochtend) 

Workshop 1A ‘Genieten van genoeg’ – door Tjirk van der Ziel
Genieten van genoeg, met het oog op de aarde en je naaste. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in deze tijd van overvloed en consumentisme. Hoe kun je als kerkgemeenschap ecologisch engagement koppelen aan de zorg voor kwetsbare medemensen? Hoe kun je vergroening laten samengaan met aandacht voor mensen die kampen met gezondheids- of financiële problemen? Juist hierover schreef Tjirk van der Ziel het boek Groen & Solidair (samen met Dr. Elisabeth Hense, universitair hoofddocent Spiritualiteit aan de Radboud Universiteit). Hij interviewde daarvoor 36 christelijke kerkgemeenschappen en kloosters in Nederland. Deze kerken pakken weer op wat in de jaren zeventig van de vorige eeuw in de Raad van Kerken al een hoge vlucht had genomen en wat paus Franciscus beschrijft in zijn groene encycliek Laudato Si’. Bij de workshop is ook iemand aanwezig die vertelt vanuit de praktijk: als geloofsgemeenschap samenleven en het leven delen.  

Dr. Tjirk van der Ziel is economisch geograaf en ruraal socioloog. Ook studeerde hij journalistiek. Hij schrijft verhalen over mens en natuur/landschap/platteland, ecotheologie, milieufilosofie en groene spiritualiteit.  

Workshop 1B Hoop in de crisis’ – door Alfred Slomp 
In ‘Hoop in de crisis’ zoeken we met elkaar naar hoop in een snel veranderende wereld en denken we na over onze profetische stem in een post-seculiere samenleving. 
‘Hoop in de crisis’ is een interactieve workshop met een lach en een traan waarin we elkaar inspireren en motiveren. De kracht van de workshop zit in de groepsinteractie, in de ontspannen verhouding tussen urgentie en humor en in de open uitnodiging om je eigen duurzame weg te gaan. 
Alfred Slomp geeft sinds 2014 interactieve workshops over duurzaam leven die al duizenden mensen hebben geïnspireerd tot het maken van andere keuzes. 

Workshop 1C* ‘Klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend’ (klimaatpsychologie) – door KlimaatGesprekken
Wil je graag weten hoe jij en je gemeente jullie klimaatimpact kunnen verminderen en welke duurzame keuzes daarbij helpen? Hoe je een klimaatgesprek voert, je voetafdruk verkleint en je handafdruk vergroot en dat met hoop, humor en handelingsperspectief? In deze workshop, gegeven door klimaatcoaches Marianne de Fouw en Inge Luiten, krijg je handvatten en ga je praktisch aan de slag om het verschil te maken, voor jezelf en in jouw kerkelijke gemeente. 

Groene denker-doener Marianne de Fouw is zet zich graag in voor GroeneKerken en A Rocha en is ambassadeur voor KlimaatGesprekken, waar zij als coach workshops geeft die helpen om klimaatvriendelijke keuzes te maken en het klimaatgesprek aan te gaan. 

Workshop 1D* ‘Voedsel en rentmeesterschap’ – door Jan van der Stoep
Landbouw en natuur staan vaak op gespannen voet. Sommigen pleiten voor meer intensieve vormen van voedselproductie, zodat er ruimte overblijft voor de natuur. Anderen zetten juist in op kleinschalige, natuur-inclusieve vormen landbouw. Hoe kan jij als boer, consument en/of burger en samen met jouw kerk een rol spelen in de voedseltransitie? Wat betekent rentmeesterschap in dit verband?  

Prof. dr. Jan van der Stoep is bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research. 

Workshop 1E ‘Groen denken en doen: hoe breng ik mijn kerk in beweging?’ – door Lowlander Project
Hoe krijg ik mijn kerk mee? Hoe vind ik meer mensen voor mijn werkgroep?  In deze workshop leren wij hoe je relaties kunt bouwen om je groep sterker te maken en je gemeente groener te maken. Misschien ben je net begonnen in je kerk?  Of je hebt behoefte aan nieuwe inspiratie?  Je krijgt concrete tips voor hoe je mensen kunt binden. En hoe je de leiding van de kerk mee kunt krijgen. Wat werkt? En waar begin je?  De workshop wordt gegeven door Sandra Ball, (foto en bio te vinden via link naar LinkedIn) mede oprichten van het Lowlander Project dat Nederland aan het ‘organizing’ wil krijgen. Dit is een manier om mensen te binden en bewegingen te creëren voor o.a. een groenere en socialere toekomst.  Precies wat groene kerken doen.  

Workshopronde 2 (middag) 

Workshop 2A ‘Woorden en beelden over zorg voor de schepping’ – door David Onnekink  
Als christenen gebruiken we – vaak zonder dat we onszelf daarvan bewust zijn – woorden en beelden uit de Bijbel of onze cultuur als we spreken over zorg voor de schepping. Welke woorden en beelden zijn dat? Helpen ze ons verder in ons denken over ecologie of zitten ze vooral in de weg? In deze lezing en workshop ontdek je welke thema’s gebruikt worden in het klimaatgesprek en hoe je als christenen bij een open Bijbel een vruchtbaar gesprek kunt voeren.  

Dr. David Onnekink is universitair hoofddocent geschiedenis van internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de mondiale geschiedenis van protestantse zending (1520-2020), in het bijzonder in relatie tot ecologische vraagstukken. Sinds 1 januari 2024 is hij aangesteld als bijzonder hoogleraar op de Martine Vonk Leerstoel voor Christelijk Ecologisch Denken. 

Workshop 2B ‘Hoop in de crisis’ – door Alfred Slomp 
Identiek aan de ochtend 

Workshop 2C* ‘Klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend’ (klimaatpsychologie) – door KlimaatGesprekken 
Identiek aan de ochtendworkshop 

Workshop 2D* ‘Klimaatverandering in Bijbelse tijden en nu’ – door Klaas-Hemke van Meekeren
Klopt het beeld wel van de Israëlieten die vanuit Egypte de woestijn ingingen? Of was klimaat en het landschap in die tijd anders dan wij nu denken? In dit seminar wordt de vraag gesteld of en hoe we Genesis moeten herzien. Moeten wij vanuit dat perspectief opnieuw nadenken over de relatie Schepper, mens en (omgaan met de) aarde? Een seminar over de mens als kaalmaker of vergroener. En hoe de schepper die groene stoffering bedoeld heeft en de rol die christenen daarin kunnen hebben. 

Klaas-Hemke van Meekeren studeerde milieutechniek en is als zelfstandig ondernemer onder de naam ‘Polderprof’ bezig met gebiedsontwikkeling en het aanleggen van biodiversiteit voor bedrijven, particulieren en overheden. Hij organiseert ook excursies rond Bijbel en natuur. Vanuit de Nederlands Gereformeerde Kerk in Houten organiseert hij samen met anderen twee keer per maand de ‘Forest Church’ of Buitendienst. 

Workshop 2E* ‘Groen denken en doen: hoe breng ik mijn kerk in beweging?’ – door Lowlander Project
Identiek aan de ochtendworkshop 

* Deze workshops vinden plaats op loopafstand van de Geertekerk.  

Bestel hier je kaartje