Petrus in het land zoekt het de komende weken buiten de landsgrenzen: komende zaterdag is het eerste deel te zien van een tweeluik dat is opgenomen op het Schotse eiland Iona. In het tweeluik verkent Petrus het bijzondere eiland en de religieuze gemeenschap samen met singer-songwriters Lakshmi en Stef Bos.

Dat Petrus met singer-songwriters naar Iona gaat is niet zomaar: in de Protestantse Kerk in Nederland worden regelmatig liederen gezongen die afkomstig zijn uit de Iona Community. Die oecumenische gemeenschap is gevestigd in een oud Keltisch klooster, dat ooit gesticht werd door de Ierse heilige Columba. Op dit moment wordt de gemeenschap geleid door predikant en musicus John Bell.


In de eerste aflevering van het tweeluik is te zien hoe John Bell zangeres Lakshmi uitnodigt om zich onder te dompelen in de spiritualiteit van Iona en een aantal liederen van hem uit te voeren. Bovendien krijgt ze ook de opdracht om zelf een lied te schrijven in de geest van Iona, waarin vrede en recht voor alle mensen en de hele schepping centraal staat.


Lakshmi is overweldigd door het eiland: “Hier vind ik waar ik ten diepste naar verlang: bergen, dieren, natuur, de zee. Heel simpele dingen. Dat je wakker wordt en geen snelweg hoort.” Ook de gemeenschap op het eiland maakt indruk: “In mijn leven nu mis ik soms het ‘community gevoel’ en dat is iets wat heel fijn is aan zo’n plek. Je bent niet anoniem voor elkaar. Je checkt regelmatig in bij elkaar. Je ziet elkaar.’

 

Op zaterdag 27 mei is de aflevering met Stef Bos te zien.

Petrus in het land, zaterdag 20 mei om 17.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Heb je de aflevering gemist? Klik hier om de uitzending terug te kijken.