Kinderen overnachten in de Bethlehemkerk ‘ook hier kunnen kinderen zich thuis voelen’
Geplaatst door Eva Britt Goossens | okt 16, 2023 

Basisschoolkinderen van groep 4 tot groep 8 brachten een nacht door in de Bethlehemkerk in Hilversum. De protestantse kerkgemeenschap wil kinderen van verschillende kerken kennis laten maken en thuis laten voelen binnen de kerk. De afsluitende kerkdienst zag er dan ook anders uit dan voorgaande zondagen door de grotere opkomst van kinderen die aanwezig waren op het kamp.

Het kinderkamp, met als thema ‘Kinderkamp De Kerk: dat ben jij!’, vond plaats op 14 en 15 oktober. Er was hier voor de kinderen een gevarieerd programma, dat onder andere inzicht gaf in de werking van de kerk, gemeenschappelijk zingen, voorbereiding van de zondagse kerkdienst, knutselen, en een filmvertoning voor alle leeftijden. In de aansluitende kerkdienst geleid door dominee Aster Abrahamsen werd duidelijk zichtbaar dat de kinderen de nacht in de kerk hadden doorgebracht. Slaapspullen lagen nog opgestapeld, samen met knutselwerkjes zoals tekeningen en een miniatuurkerk van klei die de kinderen hadden gemaakt. Door de kerk hingen stippen met teksten waarop de kinderen beschreven waar ze God in hun dagelijks leven zien, zowel ‘thuis’ als ‘in de wolken’.

Tijdens de kerkdienst lazen de kinderen passages voor uit de bijbel en deelden informatie over de verschillende goede doelen waar de kerk zich op richt. De collectes van die dag waren bestemd voor de Armeniërs uit Nagorno-Karabach, de Protestantse Gemeente Hilversum (PGH), en UNICEF. Het ingezamelde geld werd na de kerkdienst ook geteld door een aantal van de kinderen die aanwezig waren op het kinderkamp.

Dominee Aster Abrahamsen (39) leidde de kerkdienst en organiseerde het kinderkamp met de hulp van vrijwilligers. Haar doel was om kinderen van verschillende kerken bij elkaar te brengen en hen de kans te geven elkaar beter te leren kennen. In Hilversum, waar zes protestantse kerken samenkomen om één gemeenschap te vormen, speelt de kerk een centrale rol in het verenigen van de kinderen uit deze kerken. Volgens Abrahamsen, ‘Mijn idee van dit kinderkamp was, laten we kinderen bij elkaar brengen en als je dan een nacht samen hebt doorgebracht en allemaal spelletjes samen hebt gedaan, dan vorm je echt een groep.’ Het kamp versterkte niet alleen de banden tussen kinderen, maar vergrootte ook hun betrokkenheid bij de kerk.’
Annette van Vliet (57), speelde ook een cruciale rol in de organisatie van het kamp door de catering te verzorgen. Zij benadrukte het belang van de kerk als een plek waar kinderen zich welkom voelen. ‘Ik vind belangrijk dat kinderen het fijn vinden om in de kerk te komen,’ zei ze. ‘De kerk bestaat namelijk niet alleen maar uit diensten.’

Voorafgaand aan het kinderkamp heeft de kerk zich ingespannen om alle ouders tijdig te informeren over het kamp. Ze hebben ouders voorzien van gedetailleerde informatie over het programma, allergenen, en andere essentiële gegevens die van belang zijn wanneer zij de verantwoordelijkheid dragen voor een groep kinderen. De Bethlehemkerk heeft duidelijk laten zien dat ‘thuis’ niet alleen in de muren van een huis te vinden is, maar ook binnen de omhelzing van geloofsgemeenschap. Het kinderkamp was volgens Dominee Aster Abrahamsen een succes, ze deelt haar visie voor de toekomst: ‘Wij gaan als gemeenschap evalueren, maar we denken wel dat het heel leuk is volgend jaar weer te doen.

Afgelopen zaterdag 14 oktober hadden kinderen van de leeftijden 7 t/m 12 de kans om een nachtje te blijven slapen in de Bethlehemkerk in Hilversum. In deze audioreportage hoor je van verschillende bronnen hoe dit was.

Zie ook https://svjmedia.nl/hilversum/1205/kinderen-overnachten-in-de-bethlehemkerk-ook-hier-kunnen-kinderen-zich-thuis-voelen/

Dat is een artikel van twee studenten journalistiek in opleiding die onze dienst hebben bijgewoond en interviews hebben gedaan.