20170108 ambrosiusOp 8 januari 2017was Ambrosius aan de beurt. Hij was kerkvader, bisschop van Milaan, leefde in de 4-de eeuw. Zijn naam is vooral verbonden aan het Ambrosiaans, een zangwijze die tijdens de voorstelling centraal heeft gestaan.
Hij wordt ten tonele gevoerd door het Gregoriaans Koor Utrecht o.l.v. Anthony Zielhorst. Tussen de gezongen liederen door vertellen de dirigent en een koorlid over Ambrosius en hoe de liedkeuze in elkaar steekt.

Het koor zingt à capella, er zijn 3 voorzangers en het koor is in twee delen te splitsen. Daar door kan een soort vraag en antwoord ontstaan. De melodieën lijken eentonig, maar kennen diverse variaties. Er is de veelkleurigheid, een eigenheid van klank en er is sprake van Barokke versieringen. De oorspronkelijke liederen zijn van generatie op generatie doorgegeven. De koorleden oefenen veel en stemmen hun klankkleur op elkaar af. De dirigent heeft de vrijheid te kiezen voor de toonhoogte.

We horen fragmenten uit de mis voor Epifanie (Driekoningen) en er wordt afgesloten met het Ambrosiaans lofgezang.
Mogelijk is het Ambrosiaans voorloper van het veel bekendere Gregoriaans. Het Gregoriaans Koor Utrecht, voorheen Utrechts Studenten Gregoriaans Koor stelt zich ten doel het gregoriaans cultuurgoed als liturgische zang te behouden, te presenteren en te stimuleren.

Maria Kruithof

 

20170108 gregoriaans koor